Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1943 ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ




ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ 
 φονεύθηκε απο τους Γερμανούς





Ήτανε 29 Νοεμβρίου 1943 ανταριασμένη μέρα του αγίου Ανδρέα .Μέρα μαύρη. Οι Γερμανοί σκοτώνουν και καίνε το χωριό μας.Σκοτώνουν τους:
ΒΑΡΣΑΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟ του ΑΝΔΡΕΑ
ΤΣΙΡΚΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΤΟΛΗ ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ του ΑΧΙΛΛΕΑ
ΧΑΡΟΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ συζ. Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΩΣΤΗ ΑΜΑΛΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΛΕΡΑ ΣΟΦΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Καίνε αρκετά σπίτια του ΘΕΟΠΟΥΛΟΥ ,ΚΟΤΣΩΛΗ ,ΒΕΝIΖΕΛΟΥ, ΤΣΕΚΟΥΡΑ .Στον Αϊλιά και στην Αγιά Τριάδα φυλάνε αντάρτες συγχωριανοί μας που προλαβαίνουν να ειδοποιήσουν το χωριό. Ο καιρός βοηθά αρκετά λες και ο θεός έβαλε το χέρι του, έχει πυκνή ομίχλη και έτσι οι υπόλοιποι σώνονται από βέβαιο ολοκαύτωμα.
Χαρακτηριστικό είναι το τραγούδι
Μια ανταριασμένη μέρα και μια σκοτεινή βραδιά
Νύχτα νύχτα το χωριό μας το κυκλώσαν τα σκυλιά
Άλλη στήνουν πολυβόλα στο χωριό στα μαγαζιά
Και άλλη παν στο Μεσοχώρι και κει βάλανε φωτιά.

Μα σκότωσαν και γάιδαρους και γουρούνια και σκυλιά
Πήραν ένδεκα όμηρος και μαζί και τον παππά
Και οι ριπές βροντοβολούντες ρίχνουν έξη κορμιά
Δυο άνδρες ,δυο γυναίκες ,και δυο άθωα παιδιά
Και το Σμόκοβο δεν έχει την παλιά του ομορφιά
Βλέπεις κρεμασμένα τείχη βλέπεις τέφρα και φωτιά
Νομίζουμε πως δεν χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο παρά μια πρόταση που κάναμε Ας γίνει βαθειά σκέψη μέσα μπας και μπορέσουμε του χρόνου που συμπληρώνονται 70 χρόνια να κάνουμε ένα μνημόσυνο για όλους αυτούς που χαθήκαν άδικα ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ
Για να μην ξεχνάμε για να τιμούμε
ΚΑΤΣΙΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε Γιώργο καλησπέρα. θα συμπληρώσω στο ιστορικό τα εξείς: Οπως τα θυμάται ο πατέρας μου Δημήτριος Kοτσιώλης που ήταν τότε 9 ετών. Πρώτο κάψανε το δικό μας σπίτι που είναι μπροστά στην πλατεία του χωρίου, τους βγάλαν έξω απέναντι στη μυγδαλιά του καφενείου, έβαλαν φωτιά στα σπίτια και έκαψαν μαζί και τα ζωντανά που ήταν στα κατώγια των σπιτιών, τις αγελάδες τα γαϊδούρια κτλ.
    Πήραν τον παππού μου Περικλή Κοτσιώλη μαζί με άλλους 10 χωριανούς ομήρους για 9 μήνες σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Θεσσαλονίκη όπου από καθαρή τύχη γλίτωσε τον τουφεκισμό.
    Καημός του πατέρα μου που ήταν τότε παιδί, δεν πρόλαβε να φορέσει τα παπούτσια του, που είχε φτιάξει πριν λίγες μέρες στον τσαγκάρη, και έμεινε πάλι ξυπόλητος.
    περιμένουμε ακόμα τις αποζημιώσεις από την Γερμανία.
    Με εκτίμηση Κοτσιώλης Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περικλή μου δίνεις μεγάλη χαρά για την συμμέτοχη σου θα σε παρακαλούσα να κάνεις ένα μικρό video με το πατέρα σου να το ανεβάσουμε στην σελίδα, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν εκείνη την εποχή

      Διαγραφή

Αριθμός απόφασης: 25552/2010 Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Προσβολή προσωπικότητας μέσω του διαδικτύου σε ιστολόγιο (blog). Ανάρτηση υβριστικών και αναληθών σχολίων κατά της προσωπικότητας κάποιου προσώπου σε ιστολόγιο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί αδικοπραξιών και προσβολής της προσωπικότητας του ΑΚ και όχι οι διατάξεις περί ευθύνης του τύπου.