Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων έτους 2014

του Θάνου Σκάρλου

Το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων έτους 2014, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την ψήφο της Δημοτικής Αρχής στην συνεδρίαση της Πέμπτης, έπεισε και τον πλέον δύσπιστο ότι ο Δήμος Σοφάδων δεν μπορεί να περιμένει απολύτως τίποτα.

 Η Δημοτική Αρχή όφειλε καταρχήν να δημιουργήσει τα κατάλληλα κανάλια αμφίδρομης επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες. Να βρει τρόπο να ακούει το δημότη, ώστε ο δημότης να έχει τον πρώτο λόγο για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας. Αυτό που ψήφισε η Δημοτική Αρχή –για μια ακόμη χρονιά- δεν αποτελεί ένα συγκροτημένο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, με συγκεκριμένη στόχευση. Είναι «σκόρπιες σκέψεις», «ανορθόγραφη έκθεση ιδεών», με μηδενικό όραμα
για τον τόπο μας. Κωδικοί και τίτλοι ώστε οι Δημότες να ακούσουν ότι η Δημοτική Αρχή έχει δρομολογήσει έργο. Σας κατηγορούμε λοιπόν ευθέως ότι βάζετε σε κίνδυνο το μέλλον του Δήμου. Βάζετε εμπόδια στην αναπτυξιακή του προοπτική την ώρα που η χώρα περνάει την χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της. Συμπερασματικά και επιγραμματικά
1. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν ακούστηκαν οι τοπικές κοινωνίες.
2. Δεν προκύπτει από πουθενά ο αναπτυξιακός στόχος. Έχουμε μια απλή διαχείριση της μιζέριας. Εκτός κι αν θεωρείτε ανάπτυξη, την εγγραφή μικρών ποσών που μπορεί και να στοχεύουν στις απευθείας αναθέσεις.
3. Δε γίνεται δίκαιη κατανομή των χρημάτων ανά Δημοτική Κοινότητα και δεν καλύπτονται οι ανάγκες. Το 40% των κοινοτήτων δεν συμμετέχει καν στο πρόγραμμα. Αυτοί οι συνδημότες μας δεν έχουν δικαίωμα στα έργα; Διερωτάται πράγματι κανείς αν λειτουργείτε «εκδικητικά». Αν ξεχωρίζετε τον κόσμο σε «πληβείους και πατρίκιους», ανάλογα με την ψήφο τους.
4. Εχουμε προτάσεις που ήρθαν πρόχειρα και βιαστικά, με την χρηματοδότησή τους να αποτελεί «ευχολόγιο». Επειδή προφανώς τα νούμερα δεν σας «έβγαιναν», εγγράψατε χρήματα από δανειακή σύμβαση, η οποία όχι μόνο δεν εγκρίθηκε αλλά ούτε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν χρειάζεται να γραφεί κάτι περισσότερο για να καταλάβει κανείς πως το πρόγραμμα είναι κυριολεκτικά στον «αέρα».
5. Δεν φαίνονται πουθενά τα έργα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας
Πέραν όλων των παραπάνω, η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, πιστοποιείται περίτρανα από το περυσινό τεχνικό πρόγραμμα (2013). Τα νούμερα είναι αμείλικτα: Εκτελέστηκε περίπου το... 17% ! Για να ξέρουν οι συνδημότες τι να περιμένουν.
Εμείς ως Δημοτική Κίνηση έχουμε κρατήσει μια υπεύθυνη στάση μέχρι σήμερα τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και έξω από αυτό. Για μας πάνω απ' όλα μπαίνει θέμα αξιοπρέπειας και προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων για την προκοπή του τόπου. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε σημεία σύγκλισης. Και επιπροσθέτως, δεν ψηφίσαμε την πρόταση – παρωδία που φέρατε, γιατί ήταν ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Και δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε πίσω από την πλάτη τους.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μας κατηγορήσατε για έλλειψη προτάσεων. Γνωρίζατε ότι δεν είχαμε το δικαίωμα της τριτολογίας. Επιθυμούμε λοιπόν, δια μέσου του Τύπου, να αναφέρουμε μια σειρά ενδεικτικών προτάσεων, που στα τρία τελευταία χρόνια έχουμε επανειλημμένα καταθέσει, που θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπεριληφθούν στα τεχνικά προγράμματα και να δώσουν ελπίδα και όραμα στους συνδημότες μας. Τα αγνοήσατε, είτε γιατί αποτελούσαν δικές μας προτάσεις είτε γιατί δεν μπορείτε ούτε τα αυτονόητα. Υπενθυμίζουμε στην Δημ. Αρχή ότι ακόμη και με μειωμένους προϋπολογισμούς, μπορείς να ιεραρχήσεις υλοποιήσιμες δράσεις που θα δώσουν αισιοδοξία στον κόσμο. Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε ορισμένες:
Δημοτική Ενότητα Σοφάδων
Εδώ υπήρξε πλήρη απουσία αναπτυξιακών έργων, στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Ορισμένες εκ των προτάσεων μας που επανειλημμένως έχουν κατατεθεί:
-Ενοποίηση του οικονομικού ιστού της πόλης με πεζοδρόμηση οδών
-Αναβάθμιση κεντρικών δρόμων και αναβάθμιση προσόψεων κτηρίων με στοχευμένες παρεμβάσεις
-Ενταξη του περιφερειακού Σοφάδων (αερογέφυρα – «δελτα» Σοφάδων)
-Συνέχιση στην υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης -Αγορά του κτηρίου παλαιάς Αγροτικής Τράπεζας και εγκατάσταση σ' αυτό του Μουσείου Σοφάδων
-Αναζήτηση και αγορά οικοπέδου πλησίον στο κέντρο των Σοφάδων με στόχο την μόνιμη εγκατάσταση της λαϊκής αγοράς
-Εμφαση στον αθλητισμό, με ηλεκτροφωτισμό του Σταδίου και χωρική ενοποίηση με το «Κλειστό», με στόχο την μεγαλύτερη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων
-Ανάπτυξη του δικτύου άρδευσης σε όλες τις τοπικές ενότητες.
- Ανάδειξη και διαμόρφωση του δάσους Ανωγείου. Μόλις την φετινή χρονιά είδαμε κάποια χρήματα από το ΕΣΠΑ. Τρία χρόνια η Δημοτική Αρχή δήλωσε «παραίτηση». Δυστυχώς, θα φτάσουμε σε σημείο, όταν το έργο ενταχθεί δεν θα υπάρχει...δάσος από την παράνομη, όπως πληροφορούμαστε, υλοτόμηση.
Δημοτική Ενότητα Ταμασίου
-Επέκταση αγωγού Σ1 που θα λύσει το ζήτημα της άρδευσης και θα μειώσει το κόστος παραγωγής. Η σημερινή Δημοτική Αρχή ποτέ δεν διεκδίκησε ένα τόσο σημαντικό έργο.
-Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Ανω Κτημένης, στα πλαίσια στοχευμένων δράσεων για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Σμοκόβου
-Επίλυση του προβλήματος της ποιότητας του πόσιμου νερού στο Λεοντάρι με τοποθέτηση φίλτρων
-Ουσιαστική βελτίωση αγροτικής οδοποιίας
-Επίλυση του προβλήματος που δημιούργησε η κατάργηση του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Λεονταρίου (Ενέργεια που απαιτεί καν χρήματα)
Δημοτική Ενότητα Ρεντίνας
-Αξιοποίηση του Ξενώνα Ρεντίνας με όφελος για το Δήμο Σοφάδων. Ο ξενώνας «βαδίζει» σήμερα σε επικίνδυνα πτωτική πορεία και είναι απαραίτητη η αναζήτηση, επωφελούς για το Δήμο, επενδυτικού πλαισίου
-Αποχέτευση Ρεντίνας. Για να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό θα πρέπει να επιλυθούν βασικά ζητήματα υποδομών. Υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα από δωρεά.
Δημοτική Ενότητα Αρνης
- Αγορά αποθηκών και οικοπέδων του Α.Σ Ματαράγκας που κατασχέθηκαν και περαιτέρω αξιοποίησή τους
- Δημιουργία πνευματικού Κέντρου στις αποθήκες της πρώην ΚΥΔΕΠ
- Διαμόρφωση χώρου για εγκατάσταση μόνιμων ποιμνιοστασίων
- Επέκταση δικτύου άρδευσης
- Ενέργειες για αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης. Ένα ζήτημα για το οποίο είχαν γίνει σημαντικές ενέργειες από τις προηγούμενες Διοικήσεις τόσο του Δήμου όσο και του Συνδέσμου Υδρευσης
- Ασφαλτόστρωση στο δρόμο προς Αγιο Ανδρέα
Δημοτική Ενότητα Μενελαϊδας
-Ανάδειξη των Λουτρών Σμοκόβου ώστε να καταστεί και πάλι πόλος έλξης. Δυστυχώς η επιχείρηση έχει πάρει την κατιούσα την τελευταία τριετία. Υπάρχουν ευθύνες και δεν φταίει για όλα η κρίση.
-Ανόρυξη γεώτρησης στο Λουτρό για οριστική λύση του ζητήματος της ύδρευσης. Την ακούμε τρία χρόνια τώρα αλλά ακόμη δεν την είδαμε.
-Επίλυση των προβλημάτων άρδευσης σε όλες τις τοπικές ενότητες

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής τα παραπάνω δεν απαιτούν πακτωλό χρημάτων, αλλά ορθή διαχείριση και ιεράρχηση, πάντα σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Σε τρία τεχνικά προγράμματα (2012,2013,2014) όπου προϋπολογίσατε 18 εκατ. Ευρώ δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός. Ούτε για τα πιο απλά. Και αυτό γιατί ποτέ δεν ακούσατε τον κόσμο.
Ηταν σχεδιασμένα «κατ' εικόνα και ομοίωση» της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Μιας Δημοτικής Αρχής παραπαίουσας, που αδυνατεί να αντιληφθεί τον μαρασμό της περιφέρειας , αδυνατεί να αφουγκραστεί τις καθημερινές δυσκολίες των συνδημοτών μας. Δυστυχώς για τον τόπο μας αποδεικνύεστε ακόμη μια φορά επικίνδυνα «λίγοι».
Θάνος Σκάρλος

Δημοτικός Σύμβουλος Σοφάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμός απόφασης: 25552/2010 Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Προσβολή προσωπικότητας μέσω του διαδικτύου σε ιστολόγιο (blog). Ανάρτηση υβριστικών και αναληθών σχολίων κατά της προσωπικότητας κάποιου προσώπου σε ιστολόγιο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί αδικοπραξιών και προσβολής της προσωπικότητας του ΑΚ και όχι οι διατάξεις περί ευθύνης του τύπου.