Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση απο τον Σύλλογο απανταχού Καρδιτσιωτών

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
    

         Μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική-επιστημονική εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου στο κατάμεστο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, εκατοντάδες Καρδιτσιώτες. Οργανωτής της εκδήλωσης, που αφορούσε τη σεισμική δραστηριότητα και τις φυσικές καταστροφές στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ήταν ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι δύο διακεκριμένοι στο Πανελλήνιο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, Καρδιτσιώτες Καθηγητές των δύο μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Χώρας, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας και ο κ. Κων/νος Παπαζάχος.

            Η εκδήλωση ξεκίνησε με το σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών, κ. Κων/νου Κουσαή, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες και ευχαρίστησε τους δύο κορυφαίους Καθηγητές-ομιλητές για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Συλλόγου. Ο  κ. Κουσαής επεσήμανε τους δύο στόχους της εν λόγω εκδήλωσης, αφενός την ενημέρωση των πολιτών, αφετέρου δε την ενεργοποίηση και τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (τοπική αυτοδιοίκηση, σώματα ασφαλείας, εθελοντικές ομάδες) για τα θέματα πολιτικής προστασίας, σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε φυσικού φαινομένου.
           
Στη συνέχεια, χαιρετισμό προς το πολυπληθές ακροατήριο των Καρδιτσιωτών, απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Κων/νος Παπαλός, ο οποίοι μεταξύ άλλων, τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους επιστήμονες για την καλύτερη δυνατή πολιτική προστασία της Καρδίτσας από ενδεχόμενο σεισμό ή φυσικές καταστροφές στο μέλλον.
            Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, ο κ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που κατάγεται από το Αμπελικό Καρδίτσας, έκανε μία σύντομη αναδρομή, από τα προϊστορικά χρόνια έως και σήμερα, για τη γεωδυναμική εξέλιξη στη Δυτική Θεσσαλία εν γένει, και ειδικότερα στην Καρδίτσα. Αναφέρθηκε διεξοδικά στους φυσικούς κινδύνους που εγκυμονούν για την περιοχή της Καρδίτσας (σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες κλπ), ενώ παράλληλα επεσήμανε τους τρόπους και τα μέτρα που οφείλει να λάβει η Πολιτεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων αυτών των φυσικών φαινομένων. Μεταξύ των πολλών σημαντικών που ανέφερε ο κ. Λέκκας, ήταν και το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας κατατάσσεται στους πρώτους Νομούς της χώρας μας σε κατολισθήσεις, για τις οποίες μάλιστα δαπανώνται ετησίως πολλά εκατομμύρια ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών (π.χ. επισκευή οδικών δικτύων κλπ) που προκαλούν αυτές (οι κατολισθήσεις).   Την ομιλία του ο κ. Λέκκας την πλαισίωσε με πλούσιο οπτικοφωτογραφικό υλικό από την περιοχή της Καρδίτσας, που καθήλωσε το Καρδιτσιώτικο ακροατήριο.
           
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Σμοκοβίτης Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Κων/νος Παπαζάχος, ο οποίος, με την πολύ μεστή του ομιλία, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλοι οι παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες, αναφέρθηκε στην ενεργό τεκτονική και τη σεισμικότητα που εμφανίζει η περιοχή της Καρδίτσας. Αρχικά, ο κ. Παπαζάχος έκανε μία συνοπτική παρουσίαση της σεισμικότητας όλου του Ελλαδικού χώρου και στη συνέχεια εστίασε στην περιοχή της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καρδίτσας. Αναφέρθηκε διεξοδικά στους μεγάλους σεισμούς των Σοφάδων το 1954, του Βελεστίνου το 1957 και του Αλμυρού το 1980 και τις τεράστιες καταστροφές που άφησαν πίσω τους. Παράλληλα δε, εξήγησε στους παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες τις πιθανότητες οι οποίες υπάρχουν για σεισμική δραστηριότητα στο μέλλον στην περιοχή της Καρδίτσας. Η ομιλία του κ. Παπαζάχου, συνοδευόταν επίσης από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
            Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των δύο καταξιωμένων Καθηγητών, σύντομη παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο κορυφαίος Καρδιτσιώτης Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλειος Παπαζάχος, ο οποίος, μεταξύ άλλων σημαντικών, ανέφερε ότι στην επιστήμη της σεισμολογίας σήμερα δεν μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για τους σεισμούς αλλά μεσοπρόθεσμη. Τόνισε δε την ανάγκη ελέγχου όλων των δημοσίων κτιρίων (σχολείων, δημ. υπηρεσιών κλπ) από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως μέτρο πρόληψης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστροφών και την ελαχιστοποίηση ανθρώπινων απωλειών από το φαινόμενο του σεισμού.

Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του ακροατηρίου (μηχανικών, γεωλόγων κλπ) προς τους δύο ομιλητές, που αφορούσαν την στατικότητα και την αντοχή των φραγμάτων των λιμνών του Νομού μας (Λίμνης Πλαστήρα και Σμοκόβου) σε περίπτωση σεισμού, την ετοιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περιπτώσεις φυσικών φαινομένων, τον τρόπο οικοδόμησης στο Νομό Καρδίτσας, βάσει του νόμου για τις προδιαγραφές αντισεισμικών κατασκευών κ.α. Σύντομες και πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, επίσης, έκαναν οι Δήμαρχοι Καρδίτσας και Σοφάδων, κ.κ. Παπαλός και Παπαδόπουλος, κυρίως για τα θέματα λήψης μέτρων εκ μέρους των Δήμων σε περιπτώσεις σεισμού και λοιπών φυσικών καταστροφών.
 Σημειώνεται επίσης, ότι σε όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση διανεμήθηκε από τον διοργανωτή Σύλλογο των Απανταχού Καρδιτσιωτών ειδικός φάκελος, ο οποίος περιείχε ενημερωτικό σημείωμα για την εκδήλωση, τις περιλήψεις των εισηγήσεων των δύο ομιλητών, καθώς και ειδικό έντυπο υλικό του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και Σχεδιασμού για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο πολίτης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό.
            Όλοι οι Καρδιτσιώτες που παρευρέθηκαν ήταν ενθουσιασμένοι με το περιεχόμενο της εκδήλωσης, ζητώντας από το Σύλλογο των Απανταχού Καρδιτσιωτών να συνεχίσει να πραγματοποιεί παρόμοιες εκδηλώσεις, ενημερωτικού και επιστημονικού περιεχομένου που αφορούν την Καρδίτσα.
         
   Τη σημαντική αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ του πλήθους των Καρδιτσιωτών, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ.κ Κύριλλος, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Κων/νος Τσιάρας,  Ασημίνα Σκόνδρα και Νικόλαος Μιχαλάκης, εκπρόσωποι Βουλευτών της Θεσσαλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας & Πολιτισμού, Γεωργία Κόκκαλη-Κουβέλη, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Καλομπάτσιος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Κων/νος Παπαλός, ο Δήμαρχος Σοφάδων, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι των υπολοίπων Δημάρχων του Νομού, Περιφερειακοί Σύμβουλοι Καρδίτσας, Αντιδήμαρχοι όλων των Δήμων της Καρδίτσας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων πολιτιστικών, επιστημονικών και εθελοντικών σωματείων και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

            Η όλη εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμός απόφασης: 25552/2010 Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Προσβολή προσωπικότητας μέσω του διαδικτύου σε ιστολόγιο (blog). Ανάρτηση υβριστικών και αναληθών σχολίων κατά της προσωπικότητας κάποιου προσώπου σε ιστολόγιο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί αδικοπραξιών και προσβολής της προσωπικότητας του ΑΚ και όχι οι διατάξεις περί ευθύνης του τύπου.