Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Αναζητούνται οι άλλοι 6 …ιδιοκτήτες της χασισοφυτείας της Ρεντίνας Καρδίτσας

 Αναζητούνται οι άλλοι 6 …ιδιοκτήτες της χασισοφυτείας της Ρεντίνας Καρδίτσας
Αρθρογράφος: Χριστίνα ΑλεξίουΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:30
Δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα κάποιες επίσημες λεπτομέρειες της χασισοφυτείας που εντοπίστηκε σε δυσπρόσιτη, δύσβατη δασική περιοχή της του Δήμου Σοφάδων Καρδίτσας.
 Σε συνέντευξη τύπου, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλης Χαλάτσης, αναφέρθηκε στον τρόπο δράσης της ομάδα που καλλιεργούσε το …δάσος με τα δενδρύλλια.
 Μέχρι στιγμής, εντοπιστεί και εκριζωθεί 9 φυτείες με περισσότερα από 4.000 δενδρύλλια κάνναβης, ενώ συνελήφθη 38χρονος Έλληνας, που είχε κεντρικό ρόλο καθοδηγητή – επιτηρητή της χασισοφυτείας, διατηρώντας ποιμνιοστάσιο στην περιοχή για να «κόβει κίνηση»…


Η χασισοφυτεία, διέθετε αυτοσχέδια συστήματα άρδευσης και λιπάσματα, ενώ υπήρχαν και παρατηρητήρια από τους 7 δράστες για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους.

Από την φετινή …παραγωγή, στόχευαν να διοχετεύσουν στην «αγορά», τουλάχιστον 6 τόνους, αξίας μεγαλύτερης των 12 εκ. ευρώ.

Η οργάνωση, εξαρθρώθηκε, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και  επίπονες - μεθοδικές έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

Οι «φυτείες» ήταν σε διαφορετικά σημεία και κάλυπταν συνολική έκταση περίπου 24,5 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, αναζητούνται 3 Έλληνες ηλικίας 41, 44 και 38 ετών αντίστοιχα και 4 Αλβανοί

Συγκεκριμένα, υπό την εποπτεία του 41χρονου και του 44χρονου και με την άμεση καθοδήγηση – επιτήρηση του 38χρονου, οι 4 Αλβανοί, προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στις συγκεκριμένες «φυτείες». Παράλληλα διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα εντός των «φυτειών», από τα οποία ταυτόχρονα επιτηρούσαν και κατόπτευαν την ευρύτερη περιοχή,  ώστε άμεσα και έγκαιρα να αντιλαμβάνονται τυχόν προσέγγιση των διωκτικών Αρχών. Η χωροθέτηση των παραπηγμάτων παρείχε πλήρη κατόπτευση του περιβάλλοντα χώρου σε απόσταση άνω των 10 χιλιομέτρων.    

Στα παραπήγματα βρέθηκαν  μεγάλες ποσότητες τροφίμων, οικιακά σκεύη, είδη κλινοστρωμνής, συσσωρευτές αυτοκινήτων με ενσωματωμένους φορτιστές κινητών τηλεφώνων και άλλα αντικείμενα, που τους παρείχαν τη δυνατότητα να διαβιούν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εντός των φυτειών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γεωργικά εργαλεία, ποσότητες λιπασμάτων και αυτοσχέδια συστήματα άρδευσης πολλών χιλιομέτρων από πλαστικούς σωλήνες.

Η διάταξη των φυτειών στον περιβάλλοντα χώρο είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη κι από αέρος να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, αφού στα σημεία που είχε γίνει η φύτευση των δενδρυλλίων κάνναβης είχαν αφεθεί ενδιάμεσα σποραδικά δένδρα και θάμνοι, που εξασφάλιζαν «φυσική κάλυψη».

Οι «διαδικασίες καλλιέργειας» περιελάμβαναν οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών, χρήση γεωργικών λιπασμάτων - ζωικής κοπριάς και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Ανάμεσα στις φυτείες οι δράστες είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου μετά από κατάλληλο διαχωρισμό να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης.

Από την επιλογή του χώρου και τη συνολική διάταξη των «φυτειών», καθώς και τις μεθόδους καλλιέργειας και απόκρυψης που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, προκύπτει ότι δρούσαν με «μεθοδικότητα», «επαγγελματισμό» και προγενέστερη γνώση στο συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας σε «απόλυτο βαθμό».

Ενδεικτικό είναι ότι για τη μεταφορά, από τις αστυνομικές Αρχές, μέρους των εκριζωθέντων φυτών, λόγω του απόκρημνου εδάφους και της αδυναμίας προσέγγισης οχημάτων στο χώρο, επελέγη ως μόνη δυνατή λύση η χρήση ζώων (ημιόνων).

Εκτός από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, στις διαδικασίες και τις αστυνομικές έρευνες για την αναζήτηση, τον εντοπισμό – σύλληψη των δραστών, την κατάσχεση – εκρίζωση των καλλιεργούμενων φυτών και λοιπών πειστηρίων και την τεκμηρίωση των διαπραχθέντων αδικημάτων, εντάχθηκαν στην επιχείρηση και περισσότεροι από 100 Αστυνομικοί των Αστυνομικών Διευθύνσεων  Λάρισας και Καρδίτσας καθώς και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τις έρευνες συνέδραμε επίσης και ελικόπτερο της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθη ο 38χρονος, που είχε κεντρικό ρολό καθοδηγητή-επιτηρητή και ταυτοποιήθηκαν οι άλλοι δυο Ελληνες, για τους οποίους έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές διαδικασίες. Στην κατοχή του 38χρονου  βρέθηκαν επίσης και δύο φυσίγγια διαμ. 0,32mm.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και οπλών. Προσήχθη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Ανακριτή από τον οποίο ζήτησε κι έλαβε 48ωρη προθεσμία να απολογηθεί.

Οι έρευνες που ξεκίνησαν πρώτες πρωινές ώρες της 15-07-2012 συνεχίζονται με σκοπό τον εντοπισμό – σύλληψη και των λοιπών δραστών, καθώς και την αναζήτηση άλλων εκτάσεων (φυτειών) καλλιεργούμενων δενδρυλλίων κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή.

http://www.trikalanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμός απόφασης: 25552/2010 Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Προσβολή προσωπικότητας μέσω του διαδικτύου σε ιστολόγιο (blog). Ανάρτηση υβριστικών και αναληθών σχολίων κατά της προσωπικότητας κάποιου προσώπου σε ιστολόγιο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί αδικοπραξιών και προσβολής της προσωπικότητας του ΑΚ και όχι οι διατάξεις περί ευθύνης του τύπου.